fbpx
  • Vektor Munkavédelmi Kft.

Hallásvédelem 2. – Fültokok

Hallásvédelem 2. – Fültokok

Hallásvédelmi sorozatunk első részében a hallásvédelem jelentőségét és a füldugókat mutattuk be, most a fültokok termékcsoportját járjuk körbe. A zajvédő füldugókhoz viszonyítva a fültokok használata számos előnnyel jár. Ugyanaz a méret a legtöbb fejmérethez egyformán alkalmas, a fültok messziről jól észrevehető, nehezebb rosszul felhelyezni vagy elveszíteni, illetve kisebb fülfertőzések esetén is használható. Viszont kényelmetlenebb lehet a más védőeszközökkel való egyidejű használata, kevésbé alkalmas zárt (szűk) munkahelyeken, és nem kényelmes ott, ahol nagyon magas a hőmérséklet és a páratartalom. Azaz a megfelelő hallásvédő eszköz kiválasztását minden esetben a környezeti körülmények és az egyéni igények együttesen határozzák meg.

A különböző típusú hallásvédő fültokokra vonatkozó szabványok:

  • EN 352-3: Ipari védősisakra szerelt fültokok
  • EN 352-4: Zajszinttől függő fültokok
  • EN 352-5: Aktív zajcsökkentésű fültokok
  • EN 352-6: Fültokok elektronikus hangbemenettel

A zajvédő fültokok fejpánttal más védőeszközök nélkül, önállóan viselhetőek. Néhány terméken a fejpánt elmozdítható és a tarkón, illetve az áll alatti részen is viselhető. A fejpántok készülhetnek műanyagból vagy fém megerősítéssel. A fém erősítésű fejpántos fültokokat viszont áramütés veszélye esetén nem használhatjuk.

A zajvédő fültokok tarkópánttal előnye, hogy egyéb védőeszközökkel (arcvédő, védősisak) együttesen is lehet viselni. A többi védőeszköz használaton kívül helyezése esetén is tovább viselhetőek. Műanyag és fémerősítésű tarkópánttal is készülnek. Eben az esetben is igaz, hogy a fém erősítésű tarkópántos fültokokat áramütés veszélye esetén nem használhatjuk.

A zajvédő fültokok sisakra szerelhető kivitelben előnye, hogy a többi egyéni védőeszközzel (védősisak, arcvédő) egybe szerelve komplett fejvédelmet nyújtanak. A zajvédő fültokok összecsukható kivitelben pedig azoknak a dolgozóknak ajánlott, akik ritkán használnak hallásvédő eszközt, de nagy területet járnak be, miközben bármikor szükségük lehet rá. Kis tokban, övön, zsebben magával viheti a dolgozó.

A zajvédő fültokok elektronikával kiegészítve a zajszinttől függően szűrik a környezeti zajt. Ezeknek az alábbi három típusát különböztetjük meg.

Az impulzus zajvédő fültok a beépített elektronikus sávszűrő segítségével az erős zajokat 83 dBA zajszinten „levágja”. A beépített külső mikrofon így a beszédhangokat és fontos jelzéseket átengedi, de a káros zajokat kiszűri. Nagyon jó kommunikációs lehetőséget biztosít kiváló zajcsillapítás mellett.

Az URH rádió adóvevővel egybeépített, kommunikációs fültok nagy területen, csarnokban, építési területen és daruknál biztosít kommunikációs lehetőséget a zaj elleni védelem mellett.

A mobiltelefonhoz csatlakoztatható fültok (Bluetooth technológiával) elengedhetetlen kellék azok számára, akik telefonon kommunikálnak zajos környezetben. Minden típus fejpántos és sisakra szerelhető változatban is elérhető.

Hasznos és fontos kiegészítő a fültokok használata során az izzadságszívó párna, mely a fültokok párnájára helyezhető magas hőterhelésű területeken. Higiénikus, csökkenti a bőrirritációt és növeli a komfortérzetet.

Az ED 2H REACT szintfüggő fültok egy hallásvédő fültok zajszintfüggő védelemmel és beépített sztereó AM/FM vevőkészülékkel. Az automatikus frekvenciakeresés és a manuális hangolás lehetővé teszi a kívánt állomás finomhangolását. A párnák könnyen cserélhetőek a Smart Snap-In rendszerrel. A fültokon fokozatmentes fejpántbeállítás biztosítja az optimális kényelmet. A csomag 2 x 1,5V AA elemet tartalmaz, amelyek üzemideje akár 130 óra. 3,5 mm-es külső audio bemenettel rendelkezik. SNR-érték: 30 dB.

vektor img 5 hallasvedelem2

Az UVEX K2H sisakra szerelhető fültok 30 mm-es Euroslot foglalattal rendelkező sisakokhoz illik. Egyszerűen kezelhető hosszanti állítással rendelkezik a sisakhoz történő optimális beigazításhoz. A fültok rendkívül lágy memóriahabból készült párnázása kellemessé teszi a hallásvédő viselését akár hosszabb használat esetén is. SNR-érték: 30 dB.

vektor img 6 hallasvedelem2

A 3M PELTOR H540A-411-SV OPTIME III fejpántos fültok egy nagyon hatékony, magas csillapítási értékű, fejpántos fültok. Habanyaggal töltött fülpárnákkal és duplafalú kagylókkal készül, a teljes frekvenciaskálán nagyon jól csillapítja a zajt. SNR-érték: 35 dB.

vektor img 4 hallasvedelem2

 

Hagyjon megjegyzést

Győződjön meg róla, hogy minden csillaggal (*) jelölt mezőt kitöltött. HTML kód nem engedélyezett.

A Vektor Munkavédelmi Kft. -ről

A Vektor Munkavédelmi Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. 1987-ben alakult. Az alapítása óta eltelt több mint negyed évszázadban sok minden átalakult, de cégünk filozófiája változatlan maradt: teljes körű védelem és az emberi egészség megőrzése a legkülönbözőbb munkakörülmények között.

 

Kapcsolat

1222 Budapest,
Nagytétényi út 112.

+36 1-281-1945

kereskedelem@vektorkft.hu

 

Nyitvatartás

Shop nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Raktár nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Iroda nyitvatartása: H-P.: 9:00 – 15:00

© 2017. VEKTOR Munkavédelmi Kft. - Minden jog fenntartva.