• Vektor Munkavédelmi Kft.

Super User

Super User

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

A német UVEX cég által gyártott száras, kosár-, korrekciós vagy lézervédelmi szemüvegek a legkomolyabb minőségi elvárásoknak is megfelelnek. Az ISO 9001:2015 és ISO 50001:2011 tanúsítványokkal rendelkező üzem a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, és szorosan együttműködik stratégiai partnereivel – ez tökéletes alap az úttörő technológiák kidolgozásához.

A száras védőszemüvegek állnak a legközelebb a hétköznapi életben viselt szemüvegek formájához, ezért a legtöbb tevékenységhez ezt használják a munkahelyeken. A szár hosszúságának és dőlésszögének állíthatósága maximális viselési kényelmet biztosít, ennek köszönhetően a dolgozók szívesen viselik ezeket a szemüvegeket akár a teljes munkaidő alatt is.

Vannak viszont olyan munkafolyamatok, ahol a zárt, ún. kosárszemüvegek használata javasolt. Ezek a szemüvegek a koronavírus-járvány során is megfelelő biztonságot nyújtanak. Ugyancsak a zárt védőszemüvegek használata ajánlott pl. laboratóriumokban, vegyi anyagokkal végzett munkafolyamatok során, mivel az acetát látómező alkalmas a fröccsenő vegyszerek, felszálló gőzök elleni védelemre. A polikarbonát látómező pedig a teljes szemkörnyék területén biztosítja a szükséges védelmet. A kosárszemüveg alkalmas a dioptriás szemüveget viselő dolgozók részére, a saját szemüveg felett viselve megfelel a munkavédelmi előírásoknak is.

A lencsék bevonatának minősége döntő kritérium a védőszemüvegek szempontjából. A bepárásodott, megkarcolódott vagy szennyeződött lencsék jelentősen növelik a balesetveszélyt a mindennapi munka során. Az UVEX neve már évtizedek óta egyet jelent a forradalmian új bevonatolási technológiákkal, ahol a speciális gyártási eljárás jelenti a döntő különbséget. A hagyományos eljárástól eltérően az UVEX-nél a gyártási folyamat során a lencsék mindkét oldalát más-más bevonattal lehet ellátni.

A szokványos védőszemüvegek a lencse mindkét oldalán párásodásmentességet és karcállóságot biztosítanak – az optimális teljesítmény rovására. A karcállóság korlátozott, a párásodásmentes réteg pedig a szennyezett védőszemüveg rendszeres tisztítása következtében előbb-utóbb teljesen lekopik. Ezzel szemben az UVEX szemüvegbevonatok a teljesítmény és a tartósság tekintetében a különböző munkakörülményeknek megfelelően vannak kialakítva. Így például a lencse könnyen szennyeződő és karcolódó külső oldalát törhetetlenül kemény és könnyen tisztítható karcálló bevonattal látják el. Ezzel ellentétben a páramentesítő hatásról hosszú ideig gondoskodó réteget, amely tartósan a lencsén marad és nem kopik le arról, a lencse belső oldalára kell felvinni.

 

Bevonat-technológia – alaptípusok

 

Supravision Excellence

  • rendkívül karc- és vegyszerálló a lencse könnyen szennyeződő és karcolódó külső oldalán
  • tartósan párásodásmentes a lencse belső oldalán, a hatás a lencse többszöri tisztítása után sem szűnik meg
  • alkalmazási területek: kiválóan alkalmas munkahelyek széles köre számára

Supravision Sapphire

  • mindkét oldalon rendkívül karcálló és vegyi anyagoknak ellenálló
  • az Easy-to-Clean hatásnak köszönhetően nagyon jól tisztítható
  • alkalmazási területek: zord, poros és/vagy piszkos munkakörnyezetek

Supravision Plus

  • mindkét oldalon tartósan párásodásmentes és karcálló, a párásodásgátló hatás a lencse többszöri tisztítása után sem szűnik meg
  • alkalmazási területek: olyan környezetek, amelyekben gyakori a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozás

Speciális bevonatok

Supravision Extreme

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék kívül karcállóak, belül pedig páramentesek. A lencse belső oldala nem tud bepárásodni, mivel a bevonat nem telítődik. Ezenkívül a bevonatok tulajdonságai és teljesítményei tartósan, a szemüveg többszöri tisztítása után is megmaradnak.

Ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyeket a tartós páraterhelés és a magas szennyezettségi fok jellemez.

UVEX Supravision ETC

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék egyik oldalon sem párásodnak, mert a bevonat nem telítődik. Ezenkívül a bevonatok tulajdonságai és teljesítményei tartósan, a szemüveg többszöri tisztítása után is megmaradnak. Olyan alkalmazásokhoz ideális, amelyeknél a hőmérséklet erősen ingadozik.

UVEX Supravision Variomatic

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék fényre sötétedő szűrők, amelyek az UV-sugarakra reagálnak. A variomatic lencsék 10 másodpercen belül automatikusan besötétednek, és 30 másodperc után kivilágosodnak, így optimális látást tesznek lehetővé. Természetesen a jól bevált UVEX Supravision Excellence technológiával (párásodásmentes belső oldal, rendkívüli karcálló külső oldal) készültek. Különösen olyan alkalmazásokhoz ideálisak, amelyeknél gyakran kell bentről ki, vagy világos helyről sötétre menni.

UVEX Supravision Clean

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék autoklávozhatók és vegyszerállók. Párásodásmentes belső oldal, rendkívül karcálló külső oldal. A párásodásmentesség 15–20 autoklávozási ciklusig marad meg. A bevonat tökéletes párásodásmentességet, valamint maximális látást biztosít.

UVEX Infradur

Az ilyen bevonattal ellátott lencsék mindkét oldalon karcállóak, és minimálisra csökkentik a hegesztési szikrák beégését.

UVEX Infradur Plus

Az ilyen bevonattal ellátott szemüveglencsék belül páramentesek, kívül pedig rendkívül karcállóak, és minimálisra csökkentik a hegesztési szikrák beégését.

 

Fontos, hogy a védőszemüvegek használatánál vegyük figyelembe a munkakörülményeket, és mindig olyan színű látómezőt válasszunk, ami az adott fényviszonyoknak megfelel.

 

Az UVEX látómezők színei

  • Víztiszta (Védelem mechanikai kockázatok ellen, vakító fény elleni védelem nincs)
  • Borostyánsárga (Védelem mechanikai kockázatok ellen, vakító fény elleni védelem nincs, kontrasztnövelés)
  • Barna (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel és kontrasztnövelő hatással)
  • Szürke 14% (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel)
  • Szürke 23% (Védelem a természetes vakító fény ellen, jelzőszín-felismeréssel)
  • CBR 65 (Védelem, amely a felszabadult, összpontosító látás élményét nyújtja)
  • AR (antireflex/tükrözédésmentes) (Kiváló védelem tükröződés és fényvisszaverődés esetén, nagy fényáteresztés)
  • Polavision (Zavaró felületi visszaverődések csökkentése a szórt fény kiszűrésével)
  • Ezüst tükrös 12% (Védelem a rendkívül erős, mesterséges vagy természetes vakító fénytől, jelzőszín-felismeréssel)
  • Ezüst tükrös 53% (Védelem változó fényviszonyok mellett)

 

UVEX I-5 száras védőszemüveg

Cikkszám: 30480A671S452N087

 

  • puha, rugalmas orrtámasz a nyomásmentes, kényelmes viselés és csúszásmentes tartás érdekében
  • X-Tended szemvédő a lebegő részecskékkel, porral és szennyeződéssel szemben nyújtott fokozottabb védelem érdekében
  • X-Tended oldalvédő a megnövelt oldalsó védelemhez
  • a 3 fokozatú dőlésszög egyszerű illeszkedést tesz lehetővé bármilyen arcformához
  • X-Twist technológiájú, állítható hosszúságú szárak a fejformához való rugalmas, kényelmes hozzáigazítás érdekében
  • a puha szárvégek nyomásmentes és csúszásbiztos illeszkedést tesznek lehetővé
  • UVEX Supravision Excellence bevonattechnológiával
  • fémmentes
  • szabványok: EN166, EN170
  • látómező: UV400 2C-1,2 W1 BKN CE
  • súly: 29 gramm

kep2 javv

UVEX U-Sonic zárt védőszemüveg

Cikkszám: 30408A909S233N087

 

  • kompakt, kis tömegű biztonsági kosárszemüveg
  • jól kombinálható más egyéni védőeszközzel
  • ergonomikus dizájn rugalmas, puha komponenssel – tökéletesen illeszkedik minden arcformához
  • kiváló mechanikai ellenálló képesség (B: 120 m/s)
  • kis felületi nyomás és homogén nyomáseloszlás a jó viselési kényelemért
  • terhelés helyett tehermentesítés a kis tömegnek köszönhetően
  • szabványok: EN166, EN170
  • UVEX Supravision Extreme bevonattechnológiával
  • látómező: UV400 2C-1,2 W1 BKN CE
  • súly: 71 gramm

 

kep1 javv

 

A láthatósági ruhák egyszerűen működnek: a fluoreszcens fényvisszaverő reflexszalagok lehetővé teszik, hogy a fénysugarak visszatérjenek a kiindulásuk irányába. Az ilyen öltözéket viselő ember ugyan nem fog jobban látni, de ő észlelhetővé válik az autósok számára. A láthatóság tehát az autós számára támpontot, a gyalogos, vagy biciklivel, motorral közlekedő számára pedig biztonságot nyújt.

05 CERVA OUTDOOR 24411

Bármikor nem várt szituációba kerülhetünk a mindennapok során, például az autónk felmondja a szolgálatot az éjszaka közepén egy forgalmas úton. Mint tudjuk, sok esetben kötelező a jólláthatósági mellény viselése, és valóban jóval nagyobb biztonságban vagyunk, ha a körülöttünk lévők könnyen és időben észre tudnak venni minket. Az ilyen helyzetekre készült jólláthatósági mellények, karszalagok, lábszárvédők akkor is hasznosak, ha kétkerekű járművel közlekedünk, vagy ha egy veszélyesebb területen haladunk át gyalogosan. A balesetek egy része kiszűrhető lenne egyszerűen azzal, hogy hamarabb észleljük egymást és így több idő marad az adott helyzetre reagálni. Éppen ezért érdemes gondoskodni arról, hogy egy-egy ilyen kiegészítő minden esetben legyen nálunk!

Sok munkakörben előírás, hogy a munkavállaló folyamatosan jól észlelhető legyen. Ilyen esetben a munkaidő egy részét vagy akár egészét ilyen ruházatban kell tölteni, ezért is olyan fontos, hogy ezek a munkaruhák a jólláthatóság mellett kellően kényelmesek, jól szellőzők, vagy éppen béleltek és praktikusak is legyenek. Egy olyan ruhadarab, amelyet akár egész nap viselni kell, meghatározza a komfortérzetünket, ami pedig rányomja a bélyegét a hangulatunk mellett a teljesítőképességünkre, a hatékonyságunkra is. Ma már rengeteg különböző darabot találunk, amelyek megfelelnek a jólláthatóság kívánalmainak, így az aktuális időjárási körülménynek megfelelően választhatjuk ki az ideálisat. Figyelembe kell vennünk olyan szempontokat is, mint a vízállóság, lángállóság vagy antisztatikus tulajdonság. Ezek némelyike akár jelentéktelennek is tűnhet, amikor azonban kritikus helyzet adódik, hirtelen értékes tulajdonsággá válnak.

Mint ahogy a legtöbb munkavédelmi termék esetében, itt is rendkívül fontos, hogy előre jól meghatározzuk, mi az, amire szükségünk van. Mikor és milyen körülmények között fogjuk a terméket viselni? Milyen környezeti hatásokra számíthatunk? A testhelyzetünkből adódóan mely testrészünk vagy testrészeink lesznek láthatóak mások számára? A jólláthatóság mellett figyelembe kell-e venni más tényezőket is?

Munkavédelmi szempontból meghatározó az EN ISO 20471:2013 szabvány, amely a jó láthatóságot biztosító védőruhákra vonatkozik. A törvényi előírások szerint a munkáltató köteles ellátni a munkavállalót olyan jólláthatósági ruházattal, mely megfelel ezeknek a követelményeknek.

blogkép

 

Melyik színt mikor hordjuk?

A sárga fényesebb, a narancs figyelemfelkeltőbb, tehát a célt is ennek megfelelően kell meghatározni. A sárga ipari/városi környezetben, szürke, fekete háttér előtt érvényesül jobban. Tapasztalatok szerint a legjobb láthatóságot a narancs biztosítja, ami a városi/ipari környezetben is jól működik, de a sárgával és zölddel ellentétben a természetes, szabad környezetben is erős kontrasztot ad, például a zöld fűvel, erdővel.

Példa: egy átlagos, 70km/h sebességgel közlekedő autós számára, nem megfelelő fény- és látási viszonyok mellett a sárga mellényt viselő ember kontúrja jól látszik a szürke aszfalton, de elkeveredik zöld háttér előtt, a narancsszínű láthatósági mellény azonban éles kontrasztot ad az utóbbi esetben is. Ha viszont egyáltalán nem visel láthatósági mellényt vagy öltözetet és a ruháján sincs fényvisszaverő szalag, a közlekedő személy csak 50 méternél lesz felismerhető a sofőr számára, ami olyan csekély távolság, hogy a vezető reflexei nem biztos, hogy megmentik a helyzetet a balesettől.

Télen számolnunk kell azzal is, hogy a korai szürkület, ködös időjárás miatt a látási viszonyok jóval kedvezőtlenebbek, sokkal nagyobb az a távolság, aminél észrevehető az út mellett közlekedő vagy az építkezésen dolgozó ember. Ilyenkor a jólláthatósági védőruházat nagyobb biztonságot nyújt a viselőjének.

A jólláthatósági ruhadarabok és egyéb kiegészítők nem csupán munkanapokon lehetnek hasznosak. A ház körüli vagy szabadidős tevékenységek során is megvan a szerepük, és mivel elérhetők gyermekek számára is, a legkisebbeket is biztonságban tudhatjuk! Az ilyen ruházati cikkek hasznosak egy családi kerékpározás során vagy egy téli napon az iskolába menet. Nem véletlen, hogy ma már az iskolatáskák többségén is találunk fényvisszaverő elemeket. Érdemes elgondolkodni ezek beszerzésén, hiszen ez nem túl nagy ár a gyerekek biztonsága érdekében!

A Vektor Munkavédelmi Kft. a teljeskörű egyéni védőeszköz-paletta biztosítása mellett tovább bővíti szolgáltatásainak körét: az egyénileg készített korrekciós védőszemüvegek megoldást kínálnak a dioptriás szemüveget viselő dolgozók részére.

A korrekciós védőszemüvegek a szem védelme mellett a látás javítására is szolgálnak. Az UVEX személyre szabott korrekciós védőszemüvegeket és képernyőhöz használható szemüvegeket kínál minden alkalmazási területre. Az EN 166 szabvány alapján tanúsított korrekciós védőszemüvegek a fókusztípusok és lencseanyagok széles választékával képesek minden igényt kielégíteni. A gazdag szemüvegkeret-kollekció figyelembe veszi, hogy a dolgozók más-más fejformával rendelkeznek. Szakértőnk tanácsadással és egyéni beigazítással segíthet a dolgozónak leginkább megfelelő keret kiválasztásában.

blog1 szem

A cégünk által megbízott optometrista szakember a megrendelő telephelyén felállított mobil látásvizsgálati rendelőben bemutatja a rendelhető UVEX korrekciós szemüvegkereteket, majd elvégzi az érintett munkatársaknál a látásélesség-vizsgálatot. Ez alapján az UVEX németországi gyárában elkészítik az egyedi, dioptriázott látómezővel ellátott, minősített védőszemüveget. Ellenőrzés után a védőszemüvegeket személyesen adjuk át a dolgozóknak.

A korrekciós védőszemüveg készülhet mono-, bi- vagy multifokális lencsével, ezt az adott munkakörülmények és az egyéni igények határozzák meg.

A látómező többféle anyagból készülhet. A polikarbonát nagyon jó törésálló képességgel rendelkezik, viszont csak korlátozottan vegyszerálló. „F” osztályú mechanikai ellenállóképessége van, a PC – polikarbonát megoldás középen megnövelt vastagsággal kimondottan UVEX RX Goggle modellhez ideális. A Trivex™ szintén jó törésálló képességgel rendelkezik. Kis tömegének köszönhetően magas korrekciós értékek esetén is ajánlott. Nagyon jó optikai leképezési tulajdonságai vannak magas korrekció esetén is, miközben ellenálló a tisztítóoldatokkal, olajokkal és kozmetikumokkal szemben. A jó karcállóság univerzálisan használható lencseanyaggá teszi, amely „F” osztályú mechanikai ellenállóképességgel is rendelkezik.

A CR39 csak kis mértékben törésálló, ezért módosítás nélkül nem használható védőszemüvegekhez (a középső rész vastagságának megnövelésére a törésállósággal kapcsolatos követelmények teljesítéséhez van szükség). A kis tömegű szerves anyag nagyon jó leképezési tulajdonságokkal rendelkezik magas korrekció esetén is. Használható vegyszerekkel és lakkokkal végzett munkákhoz, az opcionális keményített bevonatnak köszönhetően jó a karcállósága. Az anyag a golyóejtési teszten „S” osztályú mechanikai ellenállóképességet kapott. A HI (magas index) egy nagy törésmutatójú, szerves anyagú lencse. Az 1, 6, ill. 1,67 törésmutatójú lencsék optikailag hatékonyabbak (mint a CR 39). A lencse kevesebb anyag felhasználásával és kevésbé ívelt felülettel nyújtja a kívánt optikai hatást: vékonyabb és esztétikusabb. A HI 1,6 akkor javasolt, ha a korrekció > /-4,0 dioptria, a HI 1,67 pedig akkor, ha a korrekció > /-6,0 dioptria. A lencse szintén „S” osztályú mechanikai ellenállóképességgel rendelkezik. A keményített üveg csak kis mértékben törésálló, ezért módosítás nélkül nem használható védőszemüvegekhez (a törésállóság növeléséhez az üveget hevítéssel vagy vegyi úton edzik). A „S” osztályú mechanikai ellenállóképesség mellett a keményített üveg rendkívül karcálló felület, alkalmas a vegyszerekkel és lakkokkal végzett munkákhoz. Nagy tömegű, ezért /-4,0 dioptria fölötti korrekciós értékek esetén nem ajánlott, illetve fennáll a szikrák beégésének veszélye hegesztési és csiszolási munkáknál és az összeroppanás folyékony fém esetén.

blog2 szem

Az egyszerű, víztiszta látómező ellátható még kiegészítő bevonatokkal is, melyeknek köszönhetően a korrekciós védőszemüveg tovább fokozza a viselési kényelmet.

Extraként a tükröződésmentességet egy olyan réteg biztosítja, amelyet kívül és belül rágőzölnek a lencsére. Jelentősen csökkenti a felületekről érkező fényvisszaverődést, növeli a fényáteresztést.

Háromféle minőségben érhető el: normál, multi és super. A színezett lencsék pedig hatékony védelmet nyújtanak a nagy intenzitású, vakító fénnyel (pl. napfény) szemben. Az állandó színezés elérhető barna vagy szürke színben 15, 25, 65 vagy 75%-os színezési fokozatban. A módosuló színezés (Variomatic™) esetén pedig az UV-sugárzástól és a hőmérséklettől függően a lencsék automatikusan besötétednek. A színezés kb. 8% és 80% között lehetséges, barna színben, a korrekciós védőszemüvegekhez polikarbonát és Trivex™ lencse esetén érhető el.

Sorozatunk második részében a munkavédelem magyarországi történetét, példáit vesszük végig. Már a magyar ipari fejlődés kezdetén voltak olyan műszaki szakemberek és orvosok, akik felismerték a termelési eszközökben, munkakörnyezetben rejlő veszélyeket és felléptek ezek ellen. Nekik köszönhetően már a XIX. század első felében tanították az egyes foglalkozások ártalmait és a megfelelő védelmi lehetőségeket. Ilyen volt a levegő porszennyeződése, a metán, az arzén, a kén és más vegyianyagok káros hatása.

tort blog2

Az 1867-es kiegyezés után az ipari fejlődés felgyorsult. Ez azonban nem hozott javulást a munkások élet- és munkakörülményeiben, amelyek a nyugat-európai színvonalnál rosszabbnak számítottak. A kisipari munkások egészségtelen, zsúfolt műhelyekben, vasárnapi pihenő nélkül napi 14-15 órát dolgoztak, ezért egészségük és testi épségük gyengébb volt, mint a mezőgazdaságban dolgozóké. Nem volt sokkal jobb a helyzet a gyárakban sem, ahol a munkaidő minimálisan 10 óra volt. Mindezek következtében az 1870-es években az üzemi balesetek mindennapossá váltak, minden hetedik munkás szenvedett balesetet. Súlyosbította a helyzetet a gyermekfoglalkoztatás. A 12 éven aluli gyermekeket gyakran 12 órán keresztül, a 12-14 éves gyermekeket napi 14 órán át is dolgoztatták. A gépeket, berendezéseket minimális védőberendezésekkel sem látták el.

A munkakörülmények jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ebben az időszakban tömegesen pusztítottak a járványok és népbetegséggé vált a tüdőbaj. A vidékről városba költözött munkásokat olyan kolóniákba helyezték el, ahol még a legelemibb feltételeket – szennyvíz-, szemét-, hulladékeltávolítás – sem oldották meg. Még súlyosabb volt a bányászok helyzete.

Pozitív változás 1872-ben jött, amikor kiadták az I. ipartörvényt, amely munkavédelmi jellegű szabályozásokat is tartalmazott: „minden gyáros köteles gyárában saját költségén mindazt létesíteni és fenntartani, ami tekintettel az iparterület és telep minőségére, a munkások egészségének biztosítására szolgál". Ezt követően gyakrabban foglalkoztak munkavédelemmel, több javaslatot és tervezetet dolgoztak ki a balesetek megelőzésére és a balesetek elleni biztosításra.

A magyar munkásság 1890. május elsején többek között 8 órás munkaidőt, a gyerekmunka, a női munka és az éjjeli munka szabályozását, legalább heti 36 óra összefüggő munkaszünetet, egészségesebb munkakörülményeket kért, ezeket azonban az érdekelt ipari körök „korainak” minősítették és elutasították. 1891-ben foglalták csak törvénybe, hogy vasárnaponként és Szent István napján a munkát szüneteltetni kell.

A XIX-XX. század fordulóján Magyarország Nyugat-Európához viszonyítva elmaradott volt a dolgozókról való szociális gondoskodásban. A szociális kiadások az állami költségvetésnek csak 3 %-át képezték. Jellemzője a nyomornak, hogy 1918-ban Budapest belvárosában 44 év és 8 hónap, a munkáslakta körzetekben 21 év és 8 hónap volt a várható élettartam. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban 1,5 millió ember vándorolt ki Amerikába. 1907-ben a különösen veszélyes üzemek munkásaira törvényileg bevezették a kötelező balesetbiztosítást. Az első világháború alatt a nők és a gyermekek foglalkoztatása erősödött, gyakori volt a 12-14 órás munkanap a legegészségtelenebb munkahelyeken is. A munkavédelem háttérbe szorult.

Az 1924-ben kapott népszövetségi kölcsön mérsékelt gazdasági fellendülést hozott, az iparágak közül a könnyűipar indult gyors fejlődésnek, ez éreztette hatását a munkavédelem területén is. Intenzív munkára, propagandára és az ipari termelés színvonalának felemelkedésére volt szükség, hiszen komoly ipart öntudatos, becsületes munkásréteg nélkül nem lehetett elképzelni. A gyári nagyipar mellett a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban is megindult a fejlődés. Rendeletek születtek a munkavédelem területén. Jelentős volt a nők védelmében hozott 1928-as törvény, amely kimondta, hogy a nők csak olyan munkát végezhetnek, amely a testi erejüket nem haladja meg. Kötelező orvosi vizsgálatot írtak elő, majd 1938-ban bevezették a kötelező napi 8 órás munkaidőt. Fontos kitérő, hogy mindez a mezőgazdasági munkásokat nem érintette, ez a réteg jogilag semmiféle védelmet nem élvezett. Munkaidejük nem volt szabályozva, nyáron hajnali 2-3 órától este 9-10 óráig dolgoztak, vasárnapi munkaszünet nélkül. Betegség, baleset, öregség, rokkantság esetére nem voltak biztosítva.

1950 után az iparban és a mezőgazdaságban is elindult egy erőteljes államosítási-kollektivizálási folyamat. Az 1950-es évektől a munkavédelem országos irányítása és ellenőrzése – szovjet mintára – a szakszervezetekhez került.

A rendszerváltás idején egy 1989-es törvény kimondta a munkához, a foglalkozás szabad megválasztásához, az egyenlő bérezéshez, a pihenéshez, a szabadidőhöz, a fizetett szabadsághoz, valamint a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez és orvosi ellátáshoz való jogot, illetve a szociális biztonsághoz való jogot. A munkavédelmi törvény 1994. január elseje óta törvényi szinten szabályozza a munkavédelmet, ami jelenleg is hatályos.

Forrás: OMMF, ENVIDIRS

A céltudatos munkavégzést az emberi faj egyik legfontosabb megkülönböztető tulajdonságának tartják, ahol pedig munka zajlik, ott előfordulhatnak munkabalesetek is. Cikksorozatunk első részében a munkavédelem kezdeteit és nemzetközi sarokpontjait tekintjük át.

Az őskor emberét minden ismeretlen veszély babonás félelemmel töltötte el. Az emberek örök törekvése volt, hogy legyőzzék ezeket a veszélyeket, ezért gondolniuk kellett a védekezésre: ösztönösen küzdöttek a sérülések, balesetek ellen. A társadalmak kialakulásával aztán a munkavédelmet nem a humanitás, hanem a gazdasági érdek motiválta. Bármilyen olcsó is volt az emberanyag, a pótlással kiesett idő és a betanítás időszükséglete termelési visszaesést, anyagi kárt okozott.

1 tort

A babiloni, egyiptomi, zsidó és görög kultúrák már érintették a foglalkozási ártalmakat, Hammurabi törvénykönyve pedig már az i.e. 18. században orvosi-higiénés előírásokat tartalmazott. A babilóniai uralkodó híres törvényoszlopán az építési tevékenységgel is foglalkoznak, találunk munkavédelmi vonatkozású szabályozást is – tehát a legveszélyesebbnek tartott ágazat már ekkoriban is az építőipar volt. A szemet szemért-elv alapján például, ha a felépített ház összeomlott és a tulajdonos meghalt, az építőmestert is kivégezték, ha pedig csak anyagi kár keletkezett, azt is az építőmesternek kellett megtérítenie. Ezzel szemben Mózes V. könyvében az szerepel, hogy „ha új házat építesz, házfedeledre korlátot csinálj, hogy vérrel ne szennyezd a Te házadat, ha valaki leesik onnan!"

A középkorban Paracelsus svájci és Ramasini olasz tudósok lerakták a munkaegészségügy alapjait azzal, hogy leírták az egyes foglalkozásokkal kapcsolatos betegségeket. Többek közt a higany- és ólommérgezést, a bányászok tüdőkárosodását vizsgálták.

Az iparosodás korában a munkavédelem kérdése hirtelen rázuhant a társadalomra. A gőzgép megjelenésével és a textilipar fejlődésével néhány év alatt megjelentek a gyárak, a gépek, berendezések, megsokszorozódtak a balesetek. A munkavédelem és az eszközvédelem kapcsolata is ekkor domborodott ki. Egy bányaomlás vagy egy vegyi üzemben bekövetkező robbanás esetén a személyi sérülések mellett a termelőberendezésekben is kár keletkezik, ráadásul termeléskiesést is okoz. Ezért a munkaeszközök védelmére tett intézkedések egyben munkavédelmi intézkedéseknek is tekinthetők.

Angliában 1802-ben adták ki az első gyári törvényt, amelynek munkavédelmi része a gyermek- és nőmunkával foglalkozott. Hasonló eredménnyel születtek meg a szabályozások Svájcban, Poroszországban, Írországban. Ugyanakkor például Ausztriában, Svédországban, Norvégiában csak a századfordulón adtak ki a balesetbiztosításra, munkakörülményekre és a munkanap hosszára vonatkozó törvényeket.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1907-ben a biztonsági berendezések kiállítását Roosevelt elnök nyitotta meg. „Mi itt Amerikában a béke áldásait élvezzük, és nem gondolunk arra, hogy a békés ipari munkában kétszer annyi munkást veszítünk el évenként, mint ahány ember elesett a francia és angol seregből a krími háború 3 éve alatt. A tárgyak, amelyeket az ember előállít, arra valók, hogy az életet szolgálják, életet áldozni a tárgyakért a dolgok természetes rendjének megfordítottja volna."

Valóban: az 1911-es hírhedt Triangle Shirtwaist cég New York-i üzletében kitört tűzvészben 146 ember halt meg – ebben az évben megszületett New Yorkban és New Jerseyben a Kártérítési Törvény. Egy New Yorkban és Youngstownban végzett 1914-es tanulmány az ottani gyárak embertelen és egészségtelen munkakörülményeiről ír, valamint a tuberkulózis munkások közti terjedését elemzi. Ennek hatására elkezdték bezárni, megszüntetni ezeket az ún. „munkásnyúzó” (sweat shop) vállalatokat. 1914-ben megalakult a Nemzetközi Női Ruhaipari Dolgozók Egészségügyi Központja, ami a későbbiek során az egyik legnagyobb szakszervezetté nőtte ki magát és meghatározó szerepet játszott a munkavédelem történetében. 1916-1930 között 47 állam léptette életbe a munkásokat érintő Kompenzációs Törvényt.

Ugyanakkor ne úgy képzeljük el, hogy ezek a törekvések a mai munkavédelmi irányelveket teremtették meg. Rengeteg hajmeresztő fénykép kering a felhőkarcolók építéséről, közülük a leghíresebb a Rockefeller Center építésén készült 1932-ben, amikor a munkások egy acélgerendán ülve ebédelnek 300 méteres magasságban, különösebb biztonsági felszerelés nélkül. Ekkoriban a munkások sokkal inkább magukra voltak hagyva az egészségüket érintő kérdésekben – a változásra egészen 1970-ig kellett várni az Egyesült Államokban. Az új munkavédelmi törvény biztonságosabb munkakörülményeket biztosított minden iparágban, kitért az egészségügyi és biztonsági kockázatokra, mint például a hideg és meleg okozta kihívásokra és a mérgező anyagokra. Így születhettek meg azok a szabályozások, amelyek ma is a munkavédelem zálogai.

Forrás: OMMF, ENVIDIRS

kedd, 24 augusztus 2021 09:00

Hallásvédelem 2. – Fültokok

Hallásvédelmi sorozatunk első részében a hallásvédelem jelentőségét és a füldugókat mutattuk be, most a fültokok termékcsoportját járjuk körbe. A zajvédő füldugókhoz viszonyítva a fültokok használata számos előnnyel jár. Ugyanaz a méret a legtöbb fejmérethez egyformán alkalmas, a fültok messziről jól észrevehető, nehezebb rosszul felhelyezni vagy elveszíteni, illetve kisebb fülfertőzések esetén is használható. Viszont kényelmetlenebb lehet a más védőeszközökkel való egyidejű használata, kevésbé alkalmas zárt (szűk) munkahelyeken, és nem kényelmes ott, ahol nagyon magas a hőmérséklet és a páratartalom. Azaz a megfelelő hallásvédő eszköz kiválasztását minden esetben a környezeti körülmények és az egyéni igények együttesen határozzák meg.

A különböző típusú hallásvédő fültokokra vonatkozó szabványok:

  • EN 352-3: Ipari védősisakra szerelt fültokok
  • EN 352-4: Zajszinttől függő fültokok
  • EN 352-5: Aktív zajcsökkentésű fültokok
  • EN 352-6: Fültokok elektronikus hangbemenettel

A zajvédő fültokok fejpánttal más védőeszközök nélkül, önállóan viselhetőek. Néhány terméken a fejpánt elmozdítható és a tarkón, illetve az áll alatti részen is viselhető. A fejpántok készülhetnek műanyagból vagy fém megerősítéssel. A fém erősítésű fejpántos fültokokat viszont áramütés veszélye esetén nem használhatjuk.

A zajvédő fültokok tarkópánttal előnye, hogy egyéb védőeszközökkel (arcvédő, védősisak) együttesen is lehet viselni. A többi védőeszköz használaton kívül helyezése esetén is tovább viselhetőek. Műanyag és fémerősítésű tarkópánttal is készülnek. Eben az esetben is igaz, hogy a fém erősítésű tarkópántos fültokokat áramütés veszélye esetén nem használhatjuk.

A zajvédő fültokok sisakra szerelhető kivitelben előnye, hogy a többi egyéni védőeszközzel (védősisak, arcvédő) egybe szerelve komplett fejvédelmet nyújtanak. A zajvédő fültokok összecsukható kivitelben pedig azoknak a dolgozóknak ajánlott, akik ritkán használnak hallásvédő eszközt, de nagy területet járnak be, miközben bármikor szükségük lehet rá. Kis tokban, övön, zsebben magával viheti a dolgozó.

A zajvédő fültokok elektronikával kiegészítve a zajszinttől függően szűrik a környezeti zajt. Ezeknek az alábbi három típusát különböztetjük meg.

Az impulzus zajvédő fültok a beépített elektronikus sávszűrő segítségével az erős zajokat 83 dBA zajszinten „levágja”. A beépített külső mikrofon így a beszédhangokat és fontos jelzéseket átengedi, de a káros zajokat kiszűri. Nagyon jó kommunikációs lehetőséget biztosít kiváló zajcsillapítás mellett.

Az URH rádió adóvevővel egybeépített, kommunikációs fültok nagy területen, csarnokban, építési területen és daruknál biztosít kommunikációs lehetőséget a zaj elleni védelem mellett.

A mobiltelefonhoz csatlakoztatható fültok (Bluetooth technológiával) elengedhetetlen kellék azok számára, akik telefonon kommunikálnak zajos környezetben. Minden típus fejpántos és sisakra szerelhető változatban is elérhető.

Hasznos és fontos kiegészítő a fültokok használata során az izzadságszívó párna, mely a fültokok párnájára helyezhető magas hőterhelésű területeken. Higiénikus, csökkenti a bőrirritációt és növeli a komfortérzetet.

Az ED 2H REACT szintfüggő fültok egy hallásvédő fültok zajszintfüggő védelemmel és beépített sztereó AM/FM vevőkészülékkel. Az automatikus frekvenciakeresés és a manuális hangolás lehetővé teszi a kívánt állomás finomhangolását. A párnák könnyen cserélhetőek a Smart Snap-In rendszerrel. A fültokon fokozatmentes fejpántbeállítás biztosítja az optimális kényelmet. A csomag 2 x 1,5V AA elemet tartalmaz, amelyek üzemideje akár 130 óra. 3,5 mm-es külső audio bemenettel rendelkezik. SNR-érték: 30 dB.

vektor img 5 hallasvedelem2

Az UVEX K2H sisakra szerelhető fültok 30 mm-es Euroslot foglalattal rendelkező sisakokhoz illik. Egyszerűen kezelhető hosszanti állítással rendelkezik a sisakhoz történő optimális beigazításhoz. A fültok rendkívül lágy memóriahabból készült párnázása kellemessé teszi a hallásvédő viselését akár hosszabb használat esetén is. SNR-érték: 30 dB.

vektor img 6 hallasvedelem2

A 3M PELTOR H540A-411-SV OPTIME III fejpántos fültok egy nagyon hatékony, magas csillapítási értékű, fejpántos fültok. Habanyaggal töltött fülpárnákkal és duplafalú kagylókkal készül, a teljes frekvenciaskálán nagyon jól csillapítja a zajt. SNR-érték: 35 dB.

vektor img 4 hallasvedelem2

 

szerda, 11 augusztus 2021 10:50

Hallásvédelem 1. – Füldugók

A zajterhelés számos iparágban jelentős, ilyen a textilipar, a fémmegmunkálás, a gépgyártás, a fémtömegcikk-gyártás, az asztalos- és bútoripar, az erdőgazdaság, a bányászat, a repülés, a konzervipar, az élelmiszeripar, az üdítőital-gyártás, a húsipar, a dohányipar, a gyógyszergyártás, a kozmetikumok gyártása vagy a nyomdaipar. A zaj okozta halláskárosodás évek óta az egyik leggyakrabban diagnosztizált foglalkozási ártalom, ami többnyire észrevehetetlenül és fájdalommentesen alakul ki. A zaj ráadásul nemcsak a hallásunkra hat, hanem az egész emberi szervezetre. Koncentrációs zavarokhoz, gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekhez, magas vérnyomáshoz, sőt, akár a szívinfarktus kockázatának megnövekedéséhez is vezethet. Sajnos a magas zajszint által okozott halláskárosodás a későbbiekben sem gyógyszeresen, sem hallókészülékkel nem gyógyítható, ezért a legfontosabb a megelőzése.

A zaj elleni védőeszközökre vonatkozó szabványok és jelölések

  • EN 352: 1. rész – Fültokok
  • EN 352: 2. rész – Füldugók
  • EN 352: 3. rész – Ipari védősisakra szerelt fültokok

A szabvány mellett fel kell tüntetni az SNR értéket (SNR Single Number Rating / egyszerűsített zajcsökkentés). Ez azt jelenti, hogy az adott hallásvédő eszköz hány dB értékkel csökkenti a munkahelyen megállapított káros zajszintet. Ez alapján érdemes kiválasztanunk a megfelelő védőeszközt.

A hallásvédő egyéni védőeszközök között megkülönböztetünk passzív zajcsökkentő védőeszközöket és aktív zajvédő fültokokat. Előbbiek köztes zajelnyelő anyaggal elszigetelik a külső zajforrást. Ilyenek a füldugók (egyszer használatos, többször használatos, pántos) és a passzív zajvédő fültokok (fejpántos, tarkópántos, sisakra szerelhető). Az alábbiakban a zajvédő füldugókat mutatjuk be.

Az egyszer használatos füldugót elsősorban olyan munkakörülmények között javasolt használni, ahol a környezeti szennyeződés könnyen a füldugóra kerül, és körülményes lenne az eltávolítása, tisztítása. Irritációt előidéző porok (gyógyszeripar, vegyipar), olajos és egyéb szennyezőanyagok jelenléte esetén ajánlott.

A többször használatos füldugók olyan tiszta munkakörülmények között használhatók, ahol ritkán érheti szennyeződés a fület és adottak a feltételek, hogy a füldugót rendszeresen tisztítani tudjuk. Zárt, zsebbe tehető kis tokokban tároljuk.

A detektálható füldugók használata elengedhetetlen minden olyan területen, ahol szennyezőanyag nem kerülhet a feldolgozott termékbe. Ilyen területek a konzervipar, az élelmiszeripar, a húsipar, a dohányipar, a gyógyszergyártás, a vegyipar és a kozmetikumok gyártása. Ezeket a füldugókat detektorokkal ki lehet mutatni, ha belekerülnek a készülő termékbe. Létezik eldobható és többször használatos változatuk is.

A pántos füldugók minden olyan területen jól használhatók, ahol sűrűn kell behelyezni, kivenni a hallásvédő eszközt. Nyakban tartható, így mindig kéznél van. Üzemlátogatáskor is jól használható.

Az egyszer használatos füldugók higiéniás használatát a falra szerelhető füldugó-adagolók biztosítják, melyek utántöltéséhez több száz pár csere füldugót tartalmazó csomagokat lehet rendelni.

Füldugó viselése során felmerülhet problémaként, hogy a kiválasztott méret helytelen. Ha a kiválasztott füldugó túl nagy, akkor nem ül elég mélyen a hallójáratban, így nem tudja a megadott csillapítási teljesítményt biztosítani. Emellett a viselése is kényelmetlen. Ha a füldugó túl kicsi, a viselése lehet ugyan kényelmes, azonban a zaj beszivároghat, és nem biztosítható a megadott csillapítási teljesítmény.

A CERVA ED FIT többször használható füldugó egy lamellás, mosható füldugó zsinórral. A termék egy méretben elérhető, amely a legtöbb fülbe megfelelően illeszkedik. A különleges, 4 lamellás kialakítása kényelmet és magas védőképességet biztosít. A füldugó páranként átlátszó tárolódobozban kapható, amelyen övcsipesz is van. SNR-érték: 27 dB.

hallas1 1

Az UVEX 2112 x-fit egyszer használatos füldugó, páranként papír tasakban egy ergonómiailag előformázott eldobható füldugó. Rendkívül zajos környezetekben is használható. A szabadalmaztatott X-Grip technológia csökkenti a hallójáratokat érő nyomást, továbbá érezhetően leegyszerűsíti a dugó kivételét. A termék zsinóros változatban is elérhető. SNR-érték: 37 dB.

hallas1 2

A 3M 1310 pántos füldugó egy pántos füldugó optimális illeszkedést és kényelmet biztosító innovatív, rugalmas fejpánttal. Az ideiglenesen fellépő zajok esetén ideális védelmet nyújt. Az egyedülállóan rugalmas pánt helyes felhelyezést és könnyű kezelést biztosít. SNR-érték: 26 dB

vektor img 2

 

Cikksorozatunk első részében az ipari fejvédelem kritériumait és eszközeit mutattuk be, most a beütődés ellen védő sapkákat járjuk körül. Az ütésvédő sapkák alakjukat tekintve baseball sapkákra hasonlítanak. A műanyag betéteknek köszönhetően könnyű fejvédelmet jelentenek, például fix vagy éles szélű alkatrészek ellen. A biztonságról és az optimális kényelemről az ergonomikus kialakítású, kemény héj és a beépített rezgéscsillapító elemek gondoskodnak. A beütődés elleni védősapkákra vonatkozó szabvány: EN 812.

A könnyű fejvédő sapka egyszerű fejkosárral vagy párnázattal rendelkezik. Ilyen típusú fejvédő viselése szükséges, ahol a fej beütődése vagy egyéb sérülésének veszélye áll fenn kiálló szerkezeti elemek, berendezések miatt. Jellemző a beltéri használat, de kültéren is alkalmazhatóak ezek az eszközök. Fontos, hogy az ütések ellen védő sapka nem nyújt elegendő védelmet a magasból leeső tárgyakkal szemben, azaz nem helyettesítheti az ipar fejvédő sisakokat, melyek ez EN 397 szabványnak megfelelnek.

Az EN 812 szabvány kiegészítése az A1:2001, mely szerint a fejvédő eszköznek a fentieken túl a fej elülső és hátsó részét is meg kell védenie (a leggyakrabban ezeket a fejrészeket éri mechanikai sérülés). Az alkalmazási területei azok a munkahelyek, ahol belógó, kiálló szerkezetek, épületelemek okozhatnak fejsérüléseket beütődés miatt. Így például a repülőterek, a szemétszállítás és feldolgozóipar, a logisztikai és szállítmányozó cégek, a szerelőüzemek, szervizek, az összeszerelő- és javítóipar, a kézműipar, kisipar, kisvállalkozások, a bádogosok, vízvezeték-szerelők és bármilyen szolgáltatóipar számára hasznosak lehetnek a beütődés elleni védősapkák.

A JSP HARDCAP AEROLITE merevítős baseball sapka HDPE merevítő betéttel és vízlepergető külső anyaggal készül. Jól szellőzik, rugalmas pántja műanyag csattal zárul. Mindössze 135 gramm súlyú, az ellenző hossza pedig 5 cm. A termék 53-63 cm-es fejméretre illik, sötétkék és fekete színben elérhető.

vektor img 4

Az UVEX U-Cap Sport hi-vis merevítős baseball sapka merevítő betétje kemény ABS-ből készül, az ellenző hossza pedig 4 cm. A modell beépített rezgéscsillapító elemeket tartalmaz méhsejt mintával, a design pedig kellő rugalmasságot is nyújt. A fokozatmentes, tépőzáras beállításnak köszönhetően biztosan megtalálod a fejedre illő méretet 52-54 cm, 55-59 cm, 60-63 cm között. Elérhető színek: HV-sárga, HV-narancssárga. 

vektor img 5

Te melyik modellt választanád? Rendeld meg tőlünk közvetlenül! 

 

csütörtök, 15 július 2021 10:47

Fejvédelem 1. – Ipari védősisakok

A fej az emberi test legérzékenyebb részei közé tartozik, hiszen a mechanikus behatások nemcsak a bőrt és a csontot károsíthatják, hanem a létfontosságú funkciókkal rendelkező agyat is. Az ilyen behatásoktól való védelem érdekében az emberiség már évszázadokkal ezelőtt felfedezte a fejfedőket. A munka mai világában a védősisakoknak különböző veszélyességi területeket kell lefedniük. A legfontosabb kiválasztási szempont a biztonság. Az építőipari védősisakoknak más követelményeket kell teljesíteniük, mint az ipari célra, a forró hőmérsékletű üzemekbe vagy a villanyszerelőknek szánt védősisakoknak. Az építőiparban, összeszerelésnél, szerelőműhelyekben és az élelmiszeripar területén ezért termoplasztikus sisakokat használnak. Ez lehet nagy sűrűségű polietilén (HDPE) vagy ABS-kevert polimerizátum (ABS). A fémfeldolgozó iparban, a vegyiparban, hajógyárakban, valamint az energia- és gázellátás területén használt fejvédelmi eszközök ezzel szemben duroplasztból készülnek, például üvegszálas poliészter műgyantából vagy textil-fenol-műgyantából. Ezek az anyagok különösen öregedésállóak, kb. 200 °C-ig alaktartóak és a hidegben törésállóak.

Mint az egyéni védőeszközök minden eleme, a fej- és arcvédelem is teher lehet a dolgozó számára, például a plusz súly vagy a korlátozott látómező következtében. Ezért a megfelelő termék kiválasztásánál a viselési kényelem döntő szerepet játszik. Ipari védősisakoknál például előnyös, ha a belső kialakítás tartópántjai textilből készülnek és rendelkeznek izzadságfelszívó pánttal. Fontos az egyéni fejformára igazíthatóság is, mely szintén növeli a komfortérzést a használat során.

Általánosságban elmondható, hogy a gyártók által ajánlott használati idő maximum 5 év, hangsúlyozva az olyan körülmények figyelembevételét, mint az alapanyag, a hideg és meleg hatása, a napsütés, a használat gyakorisága és a tárolási idő.

A fejvédő eszközöket csoportosíthatjuk a felhasználási területek szerint: szükség van rájuk a fémfeldolgozás, a bányászat, az olaj, gáz, vegyi anyagok feldolgozása, az energiaipar, az építőipar, az erdészeti munkák és a hulladékfeldolgozás területén. Az elsődleges szabvány az ipari védősisakokra vonatkozóan: EN 397. A fejvédőkkel szemben támasztott alapkövetelmények közé tartozik a függőleges irányú ütéscsillapítás, a hegyes és éles tárgyak áthatolásával szembeni védelem, a lángállóság és a megfelelő állszíjrögzítő: az állszíj legalább 150 N erőnél és legfeljebb 250 N erőnél old ki. További opcionális követelmények a nagyon alacsony hőmérséklet elleni védelem (pl. -30°C), a nagyon magas hőmérséklet elleni védelem ( 150°C), az elektromos szigetelés (440 V), az olvasztott fém (MM) és az oldalsó deformáció (LD) elleni védelem.

Az UVEX Pheos B-WR védősisak egy csatlakozókkal ellátott védősisak UVEX arcvédőhöz, sisakra helyezhető hallásvédő fültokhoz, sisaklámpákhoz. Nagyon alacsony hőmérsékleteken is használható (-30°C), megfelel a fröccsenő fémre (MM = „molten metal”) vonatkozó kiegészítő követelményeknek. A modell három állítható szellőzőnyílást kapott a maximális szellőzésért, a gyorsbeállítós fejkosár, az izzadságfelfogó fejpánt és a hatpontos textilpántos rögzítés pedig az optimális illeszkedésért és kényelemért felel. A fehér, sárga, narancs, piros, zöld, kék és fekete színben kapható védősisak 52-61 cm-es fejméret esetén ideális.

vektor img 1 fej

Az Alpinworker védősisak egy szellőzővel ellátott termék, amely polikarbonátból készül és mindössze 460 gramm súlyú. A sisakot -30°C-tól 50° C-ig szabadon lehet használni. A kényelemről a hatpontos fejpánt és a racsnis beállítási lehetőség gondoskodik. A fehér, sárga, kék, HV-sárga, HV-narancs, HV-piros színben kapható modellt 53-66 cm-es fejméretre tervezték.

vektor img 2

Az IDRA 2 szigetelő védősisak, integrált íválló arcvédővel egy kettős poliamid sisakhéjjal és állszíjjal rendelkező védősisak. A kivehető fejpántot tarkószíjjal szerelték fel. A termék megfelel az integrált íválló arcvédő (EN 50365) szabványnak, és olvadt fém elleni védelemmel (MM) rendelkezik. 53-63 cm-es fejméret esetén alkalmas.

vektor img 3

Te melyik terméket választanád? Rendeld meg tőlünk közvetlenül!

Júniusban új géppel gazdagodott a Vektor üzeme, a fejlesztés pedig a cég működésében is nagy előnyökkel jár majd. Az új szabászati rendszerről a varroda vezetőjét, Antal Andreát kérdeztük.

Óriási technológiai változás történt nemrég a Vektor szegedi varrodájában. Bemutatnád néhány szóban a legújabb beruházásotokat?

A fejlesztéseket már korábban elkezdtük: néhány éve lecseréltük az általános varrógépeket. Ehhez kapcsolódva a gyártáselőkészítési rendszert is fejlesztenünk kellett, hiszen ez támogatja a szabászati rendszert. Ezen kívül új szabászati rendszert használunk. Lépcsőzetesen fejlesztjük az egészet üzemet, ezt az alapoknál kellett elkezdeni, és most jutottunk el a látványos fejlesztésekig.

20210628 124908

Milyen szempontok alapján választottátok ezt a modellt?

Olyan mennyiségű munkánk van, hogy ezt nem bírta a korábbi szabászati rendszerünk. A mostani fejlesztésünk lényege, hogy automatizáltunk. Szakmai tanácsok alapján másfél éve mentünk ki Olaszországba, ahol megnéztük a kiválasztott modellt működés közben. Szenzációsnak találtuk, ahogyan felgyorsítja a folyamatot. Láttunk használat közben egy 20 évvel ezelőtt üzembe állított gépet is, ami komoly bizalmat ébresztett, hiszen egyértelmű volt, hogy még most is tökéletesen működik, az alkatrészutánpótlás is megfelelő.

Érdemes tudni, hogy ezek nem kész, hanem egyénre szabott gépek, ezt is a mi részletes igényeink alapján alakították ki számunkra. Sajnos a Covid hónapokkal lelassította a beszerzést, hiszen Olaszországot nagyon súlyosan érintette a járvány, de a tavalyi év végén véglegesíthettük a megállapodást. Megnéztünk egy másik gépet is az összehasonlítás kedvéért, de végül a teljesítménye alapján ezt választottuk. Azt gondolom, hogy ma Magyarországon ez a legprofesszionálisabb ilyen gép. Nemcsak megkönnyíti az emberi munkát, hanem ki is váltja azt. A nagymértékű beruházás a Vektor varroda tekintetében jelentős fejlesztésnek minősül.

Itthon egyébként mennyire versenyképes ez az iparág, milyen most a varrodák helyzete?

A rendszerváltás után összeomlott a könnyűipar, ami a szakmai képzéseken is nyomot hagyott. Kevés a képzés és nem vonzó ez a terület a fiatalok számára. A varrodák szinte mind szakemberhiánnyal küzdenek, ezért nehezen élnek meg, a Covid miatt pedig sok kis varroda be is zárt. Ez egy sokszínű terület, amelynek az ágait nehéz összehasonlítani egymással, de a Vektor szegedi üzeme ma a három-öt legnagyobb varroda egyike Magyarországon. Mivel a termékeink 80%-a védőruházat, szerencsésebb helyzetben voltunk a járvány alatt, hiszen olyan iparágakat szolgálunk ki, amelyek folyamatosan működtek és szükségük volt a ruháinkra, így összességében pozitívan jöttünk ki ebből az időszakból.

Hogyan zajlott a beüzemelés, milyen tanulságokat szereztetek ezen időszak alatt?

Egy hét alatt szerelték össze a hatalmas gépet, majd kezdődött a tesztelés, betanítás. Ezalatt a műszerészünknek volt a legtöbb munkája, hiszen neki a kötelező karbantartási feladatokat is meg kellett tanulnia. Mivel most ez az egy gépünk lesz, kiemelten fontos, hogy ne történjen semmilyen fennakadás és folyamatosan használhassuk.

Melyek a legfőbb előnyök a korábbi gyártósorral / folyamatokkal szemben?

Óriási a különbség, mintha egy átlagos autóból átültünk volna egy luxus kategóriásba. Eddig volt két terítőgépünk, egy félautomata és egy automata, egy dolgozó pedig 12-13 terítékrajzot tudott 8 óra alatt megcsinálni. Ezzel a géppel a terítés és szabás lényegesen gyorsabban kész. Korábban kézi segítség is kellett, most a gép automatán végzi a terítést, van egy automata továbbítórendszere is, ennek a végén történik a szabás. Eddig a szabász az asztalon tolta a kardkéses szabászgépet, utána egy másik dolgozó a szalagkéses szabászgéppel végezte a pontos szabást. Ezután pedig szúró jelöléseket kellett végeznie egy harmadik embernek. Mindez most egyetlen fázisban, automatán történik, nulla hibahatárral. A régi folyamatok során előfordult, hogy még a varrodában is ki kellett igazítani a munkadarabokat, ha nem sikerültek teljesen szimmetrikusra.

Tehát most felszabadult néhány kolléga kapacitása?

Igen, ezért átszerveztük a szalag melletti munkát. Például aki korábban számozásokat végzett az alkatrészek társítását segítve, az átkerült a szabászatra, hiszen ez most automatikusan történik. Az első izgalom után mindenki megtalálta a helyét.

Mit vártok az új gépsortól?

Amit már most, a betanulási időszakban is biztosan látunk, hogy 10%-ot meghaladóan csökkent egy-egy termék elkészítési ideje. Amikor a munkatársak is gyakorlottabbak lesznek és kiesnek például a felesleges mozdulatok, akkor ez nagyságrendekkel gyorsabb lesz, erre néhány hónapon belül számítunk. Várhatóan plusz bérmunkát is tudunk majd vállalni a felszabaduló kapacitásunknak köszönhetően. Ez egy komoly fejlesztés, amitől komoly fejlődést várunk.

Mik a jövőbeli tervek: terveztek-e további bővítést, további technológiai változásokat?

Szeretnénk folytatni az automatizálást, ami azzal járhat, hogy kevesebb szakemberre lesz szükségünk, betanított munkások is tudják majd kezelni a gépeket. Muszáj ebbe az irányba elindulnunk, hiszen mint említettem, szakemberhiánnyal küzd az ágazat. Ezen túl néhány éven belül zöldmezős beruházás keretében szeretnénk nagyobb üzembe költözni, mert ezt már kinőttük. Egy kétszer-háromszor ekkora helyen sokkal több munkát tudnánk elvégezni. Ebben az új üzemben az automatizálás tökéletesítésén túl oktatási tevékenységet is szeretnénk végezni, az utánpótlást így biztosítani.

1. oldal / 3

A Vektor Munkavédelmi Kft. -ről

A Vektor Munkavédelmi Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. 1987-ben alakult. Az alapítása óta eltelt több mint negyed évszázadban sok minden átalakult, de cégünk filozófiája változatlan maradt: teljes körű védelem és az emberi egészség megőrzése a legkülönbözőbb munkakörülmények között.

 

Kapcsolat

1222 Budapest,
Nagytétényi út 112.

+36 1-281-1945

kereskedelem@vektorkft.hu

 

Nyitvatartás

Shop nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Raktár nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Iroda nyitvatartása: H-P.: 9:00 – 15:00

© 2017. VEKTOR Munkavédelmi Kft. - Minden jog fenntartva.