• Vektor Munkavédelmi Kft.

Hogyan válassz maszkot? – Szakértői válaszok a maszktípusokról

Hogyan válassz maszkot? – Szakértői válaszok a maszktípusokról

Az elmúlt egy év mindannyiunk számára a koronavírus-járvány elleni védekezésről szólt: megnőtt az egyéni védőeszközök jelentősége, hiszen az élet legtöbb területén kötelező vagy ajánlott lett az arcmaszkok viselése. Azonban korántsem mindegy, milyen maszktípust választunk: az alábbiakban a három fő típus közti különbséget mutatjuk be.

masks

Az arcvédők mind azon az elven működnek, hogy rajtuk keresztül nem juthat be a szervezetünkbe a vírus, illetve mi sem juttathatjuk a környezetünkbe, ha fertőzöttek vagyunk. A Covid-19 vírus molekula átmérője legalább 129,6 nm, de nem önmagában, hanem cseppfertőzéssel, átlagosan 315 nm-es váladékcseppekben terjed, így olyan anyagok használatával lehet hatékonyan védekezni ellene, amelyek nem engednek át ekkora részecskéket. A leghatékonyabbak a nemszőtt textíliából készült eszközök: ezek lapszerűvé alakított, kuszált szálhalmazokból állnak, amelyek szálait egymáshoz rögzítik. A véletlenszerűen elhelyezett nanoszálak különleges tulajdonságokkal rendelkeznek: rendkívüli szilárdságúak, áttetszőek, extra nagy húzóllenállásúak. Ebbe az anyagtípusba a levegő- és vízmolekulák behatolhatnak, a mikroorganizmusok azonban nem, így biztonságosan használható vírusveszély idején is. Az ezüstrészekkel ellátott nanoszálas maszkok különösen hatékonyak, mert az ezüstion kölcsönhatásba lép a kórokozó külső rétegével, végeredményben pedig elpusztítja azokat.

A forgalomban lévő maszkok közül nem mindegyik számít PPE-nek (personal protective equipment – egyéni védőeszköz). Alapvetően háromféle típust különböztetünk meg: az orvosi eszközöket, az egyéni légzésvédőket és az egyéb maszkokat. Fontos, hogy az orvosi eszközök elsősorban arra jók, hogy a viselője ne fertőzze meg a körülötte lévőket (tehát eredendően ne jusson a szervezetéből a beteg szervezetébe kórokozó). Az egyéni légzésvédők rendelkeznek FFP (filtering face piece, azaz szűrővel ellátott arcvédő) tanúsítással. Ezek a légzésvédő álarcok nemzetközi szabványoknak felelnek meg, az FFP rövidítés utáni 1, 2 vagy 3 jelölés pedig azt mutatja, hogy a maszk mekkora részecskéket enged át. Az FFP2-es szájmaszk a levegőben levő részecskék 80,94% át szűri meg 600 nm-es méretig, az FFP3-as maszk a 300 nm-nél nagyobb átmérőjű idegen anyagokat, köztük a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók 99,95% át képes felfogni

Az egyéb maszkok textil-ruházati terméknek minősülnek, nem orvosi és nem egyéni légzésvédő eszköznek. Mivel ezek hagyományos vászonszövéssel készülnek, nem elég hatékonyak, hiszen a ritkásabb szövés sokkal könnyebben átengedi a nagyobb kórokozókat is.

Milyen tehát az ideális maszk? Alacsony légzési ellenállással rendelkezik, jól illeszkedik a viselője arcához, 300 nm-es szűrőképességű, nemszőtt kelméből, például polipropilénből vagy poliészterből készült, esetleg mosható és vasalható is. A Vektor kínálatában rengeteg különböző típust találsz a felhasználási területnek megfelelően – nézz szét a légzésvédő eszközeink között, és rendeld meg a számodra ideálisat!

Hagyjon megjegyzést

Győződjön meg róla, hogy minden csillaggal (*) jelölt mezőt kitöltött. HTML kód nem engedélyezett.

A Vektor Munkavédelmi Kft. -ről

A Vektor Munkavédelmi Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. 1987-ben alakult. Az alapítása óta eltelt több mint negyed évszázadban sok minden átalakult, de cégünk filozófiája változatlan maradt: teljes körű védelem és az emberi egészség megőrzése a legkülönbözőbb munkakörülmények között.

 

Kapcsolat

1222 Budapest,
Nagytétényi út 112.

+36 1-281-1945

kereskedelem@vektorkft.hu

 

Nyitvatartás

Shop nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Raktár nyitvatartása: H-P.: 7:30 – 15:00

Iroda nyitvatartása: H-P.: 9:00 – 15:00

© 2017. VEKTOR Munkavédelmi Kft. - Minden jog fenntartva.